Tunnissa 1000 seuraajaa lisää Instagramiin – never again

twitter-292994

Niin kuin edellisessä tekstissä kerroin, loppukesän sähköpostin siivousoperaatio herätti uteliaisuuden Instagramtilin seuraajamäärän räjähdysmäiseen kasvattamiseen. Sähköpostiini kilahdelleet mainokset lupasivat seuraajia nopeasti ja helposti, ja hintakin oli kohtuullinen. Tällaiselle Facebookaikakauden mummolle Instagramtilin seuraajamäärän kasvattaminen yhdellä napin painalluksella tuntui niin absurdilta, että pakkohan sitä oli pienessä epäuskossa kokeilla.

Valitsin blogini Instagramtilin kokeilun kohteeksi. Olen sitä sukupolvea, jolle Facebook edustaa ensimmäistä ja oikeaa somea, joten omaa henkilökohtaista Facebooktiliäni en tähän voinut uhrata. Instagram sen sijaan on itselleni sellainen kevyempi somemuoto ja siksi blogini Instagramtili sopi kokeilulle. Valitsin sähköpostiini tulleista mainoksista umpimähkään yhden ja tällä tyylillä valikoitui Social Media Daily. Tältä sivustolta valitsin 1000 seuraajan paketin, johon ei kuulunut kuvista tykkäyksiä (pelkät seuraajat tuntuivat moraalisesti jotenkin paremmalta vaihtoehdolta ja niistä ajattelin pääseväni helpommin eroon) ja tämä maksoi kokonaiset 19€. Tunti ostopainalluksen jälkeen blogini Instagramtiilille ilmestyi noin 1000 seuraajaa lisää. Vajaalla parillakympillä tilini seuraajamäärä kasvoi räjähdysmäisesti ja siinä samalla elämääni astui, vaikka vain somen kautta, sellainen feikkielementti, jota en ehkä ollut valmis sittenkään vastaanottamaan.

Ajattelin, että ”kevyemmän” Instagramtilin olisin voinut tälle kokeilulle uhrata, mutta olin totaalisen väärässä. Tuhannen seuraajan ilmestyttyä tililleni, olo oli kuin vakuutuspetoksen tai pankkiryöstön tehneellä roistolla. Tuli itse asiassa vahva flashback kahdeksannen luokan äidinkielen kokeeseen, siihen ensimmäiseen ja ainoaan, jossa lunttasin. Tai no, tein enemmän kuin lunttasin. Vaihdoimme ystäväni Ansan kanssa koepapereita kesken kokeen ja Ansa täydensi minun kokeeseeni puuttuvat kohdat ja minä hänen. Saimme molemmat kokeesta kiitettävän ja sanomattakin lienee selvää, että en olisi omin avuin kokeesta kiitettävää saanut. Häpesin lunttaamista ja feikkiä koenumeroani niin paljon, että en kehdannut näyttää koetta kotona äidille vaan väärensin siihen hänen nimmarinsa ja vannoin, että never again. Samoin kävi tämän Instagramkokeiluni suhteen.

homework-2521144

Minua tämä feikin somekuvan tavoittelu ilmiönä on kiinnostanut jo vuosia ja jos palaisin takaisin tutkijaksi, tämä olisi todennäköisesti se mitä haluaisin kokopäiväisesti tutkia. Kiinnostavaa on, mitä sometykkäykset kuvissa tai sometilin seuraajamäärät merkitsevät eri ihmisille. Moni nykynuori, ja miksei vähän vanhempikin, jäsentää omaa elämäänsä ei vain oman todellisen elinpiirinsä kautta vaan myös sosiaalisessa mediassa olevan elinpiirinsä kautta. Some-elinpiiri pohjautuu usein kuviin ja niillä luotuun mielikuvaan. Se mikä on mahdollista somessa ei useinkaan ole mahdollista kasvokkain tapahtuvassa viestinnässä. Some mahdollistaa epäaitouden, joka peittää ympäriltämme kaiken todellisen. Siksi ei ole yhdentekevää kumman elinpiirin, todellisen vai sosiaalisen median, kautta elämäänsä elää.

Kuvat: Pixabay

 

8 kommenttia artikkeliin ”Tunnissa 1000 seuraajaa lisää Instagramiin – never again

 1. Mulle jäi epäselväksi, että mihin ne 1000 Instagramseuraajaa hävisivät? Kävin sun Instagramissa eikä siellä ainakaan nyt ollut noin paljoa seuraajia? Sori jos on tyhmä kysymys 😀

  Tykkää

  • Ei ole ollenkaan tyhmä kysymys. Luulin, etä seuraajien poistaminen on vain yhden klikkauksen päässä, mutta se ei mennytkään niin. Olen niitä seuraajia yksitellen estänyt (tuhottoman aikaavievää). Vielä on parisataa, jotka pitäisi saada pois…

   Tykkää

 2. En tiennyt että on olemassa tuollainen, että seuraajia pystyy ostamaan! Onko sulla tietoa onko seuraajat jotenkin sen palvelun kirjoilla ja tekevät töitä itse kyseiselle firmalle vai onko ne kenties joidenkin yrityksien instagram-tilejä?

  Tää some-maailma on kyllä niin älytön nykypäivänä, ei jotenkaan ymmärrä varsinkaan näitä surullisia tapauksia missä 12-13v tytöt laittaa itsestään kuvia ja kuvaa periscopeen ihan vain seuraajien toivossa.. 😞

  Tykkää

  • En tiennyt minäkään ennen sähköpostiin tulleita mainoksia. Valitettavasti tässäkin kysyntä määrää tarjonnan eli sitä myydään, jolle on kysyntää.

   Mä luulisin, että kyseessä on tietokoneella hallinnoitu juttu. Seuraajien tilit ei näytä aidoilta; niissä on 1-6 julkaistua kuvaa, muutama hassu seuraaja ja tuhansia seurattavia. Kun aloin seuraajia yksitellen tililtäni estämään niin sitä mukaa kun tilin seuraajien määrä väheni, niin jostain tuli kerralla kymmeniä lisää, jotta ostamani 1000 seuraajaa pysyi balanssissa. Tämän sain loppumaan kun laitoin meiliä palvelun tarjoajalle, että kiitos riittää 😀

   Somemaailma on todellakin älytön. Koulussa pitäisi yksi oppiaine olla nimeltään ”somemaailma”, jotta meidän lapset ja nuoret ymmärtäisivät tätä elinpiiriään paremmin.

   Tykkää

 3. Seuraajaa ja ”seuraajaa”; niin se vaan on, että nämä maksetut näkyvät vain numeroina seuraajissa, mutta ei ne oikeasti seuraa. Jännä, miten niin monen (enkä puhu nyt sinusta!) kohdalla on tärkeää se seuraajien määrä. Minusta on olennaisempaa se, että jutut luetaan ja mielellään kommentoidaankin. Omassa blogissani olen huomannut, että lukijoita kyllä on, mutta niin kovin harva kommentoi mitään. Kun vielä saisi ne lukijat kommentoimaankin,,, se olisi mukavaa 🙂

  Tykkää

  • Nämä ovat todellakin ”seuraajia”, siinä olet oikeassa. Eli määrä näkyy vain tilin seuraajamäärissä, mutta eivät kuvissa. Olisiko tässä kyse siitä, että tärkeämpää on se miltä oma somekuva näyttää kuin mitä se todellisuudessa on?

   Olen samaa mieltä kanssasi; blogiteksteihin kommentointi on harvinaista ja olisi todella mukavaa kun kommentteja tulisi enemmän. Joka kerta kun niitä tulee niin olo on ihan jee! Niin kuin nyt, kiitos kun kommentoit 🙂

   Tykkää

 4. Paluuviite: Rinnakkaistodellisuutemme

 5. Paluuviite: Dieetit – oikotie onneen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s