Ruokahifistely ja syömisen vaikeus

smoothie-1427436

Länsimainen hyvinvointiyhteiskuntamme, jossa ruokansa eteen ei tarvitse nähdä vaivaa, tehdä töitä tai nähdä nälkää, on synnyttänyt uudenlaisen tavan tehdä syömisestä vaikeaa. Yltäkylläisyys, jota kohtaamme ympärillämme kaikkialla sumentaa helposti elämämme oleelliset arvot ja elämän sisällön merkityksellisyyden, ja tämän takia merkityksellisyyttä omalle elämälle haetaan esimerkiksi juuri ruuasta ja oman syömisen rajoittamisesta erilaisilla ehdoilla. Länsimaisilla ihmisillä on aikaa ja rahaa, ja ilmeisesti melko vähän oikeita ongelmia, kun syömisen kanssa kikkailu on mahdollista.

Maapallon sieto- ja kantokyky on tulossa näillä näppäimillä täyteen ja syömisen ekologista puolta on kaiken uuden tietomme valossa tarkasteltava kriittisesti. Minkälaisilla ruokailutottumuksilla mahdollistamme uusien sukupolvien elämän tällä planeetalla edes muutamat sata vuotta eteenpäin? Tämänkaltainen pohdinta ruokaa koskevassa keskustelussa on enemmän kuin paikallaan. Sen sijaan ruuan kanssa hifistely, ilman mitään ruoka-aineallergiaa, on ihan oma, länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan ilmiö.

Ruokahifistely pitää sisällään isoja rajoituksia ja eritoten ehdottomuuksia ruuan suhteen. Hifistelyä on kun et voi syödä kasviksia, joita on käsitelty samalla alustalla lihan tai kananmunan kanssa ilman asianmukaista desinfiointia. Hifistelyä on se, että ilman mitään ruoka-aineallergiaa rajaat oman ruokavaliosi poskettoman ohueksi etkä pysty syömään salaattia, jossa saattaa olla pieniä murusia vääränlaista pähkinää. Hifistelyä on myös se, että elät elämäsi pelkällä kanalla, raejuustolla ja rahkalla. Ruuan hifistelyssä on toisinaan kyse lähes uskonnosta. Omalle syömiselle vihkiytyminen ja syömisen rajoittaminen toimii samaan tapaan kuin Jumalaan perustuva uskonto; se tuo lohtua ja sisältöä omaan elämään, ja antaa elämälle tarkoituksen.

Ruokailun rajoittamisen kautta elämälle saattaa syntyä tarkoitus tai rajoittamisen kautta voi tyydyttää myös kontrollin tarvetta. Ruoka on yksi helpoimmista asioista länsimaisessa yhteiskunnassamme, jota pystymme oman tahtomme mukaan kontrolloimaan. Maailmassa on 795 miljoonaa (WFP) nälkää näkevää ihmistä ja meillä on länsimaissa varaa kieltäytyä ruuasta vain ja ainoastaan, koska sitä on käsitelty samassa astiassa jonkun meidän itse poisrajaamamme ruoka-aineen kanssa.

smoothie-1425495

Tämänkaltainen ehdottomuus elämässä ei ole koskaan hyväksi riippumatta siitä mikä on ehdottomuutemme kohde. Kankea mieli, joka jää mustavalkoisesti kiinni asioihin eikä pysty tilanteen niin vaatiessa yhtään joustamaan, saattaa jonkin ison elämän vastoinkäymisen edessä musertua täysin. Joustavasta mielestä on hyötyä elämän erilaisissa tilanteissa ja syöminen on yksi keskeinen mielemme hyvinvoinnin mittari. Kun menet kavereiden kanssa illanviettoon, synttäreille tai juhliin oman eväsboksin kanssa tai kun et pysty ottamaan samoissa sosiaalisissa tilanteissa mitään tarjolla olevista ruuista, raja on jo ylitetty. Raja sille, että syömisestä ja ruuasta on tullut sinulle ongelma.

Suhtautumisessamme ruokaan ongelmaksi muodostuu myös vaihtuvat trendit, joista meitä mediassa jatkuvasti muistutetaan. Niin kuin historia on opettanut, ruokatrendit ja muoti ruuan sisällön suhteen vaihtuu vähän samalla tavalla kuin vaatemuotikin. Lisäksi ruokaan liittyvää tietoa on koko ajan saatavilla välillä tutkitusti ja välillä perustuen käyttäjän omiin kokemuksiin. Nyt kun ollaan superfoodaikakaudesta siirtymässä selkeästi eteenpäin, olisiko seuraava ruokatrendi se, että syödään kaikkea kohtuudella?

Kuvat: Pixabay

 

8 kommenttia artikkeliin ”Ruokahifistely ja syömisen vaikeus

  1. Erittäin hyvä näkökulma ruokaan ja syömiseen. Olen somessa jo pidempään kummastellut ruokakuvia, joita jotkut tuntuvat postaavan ihan koko ajan. Elämä pyörii ruuan ympärillä.

    Tykkää

  2. Hei! Valaisisitko vielä, mitä sinun mielestäsi oikeat ongelmat sitten ovat?

    Rajaat kritiikkisi kohteesta allergiset henkilöt pois. Entäpä ne henkilöt, jotka sairastavat esimerkiksi syömishäiriötä, ja tämän vuoksi tiettyjen ruokien syöminen on mahdotonta? Onko sinulla mitään keinoa tunnistaa vaikkapa bileisiin oman eväsrasian kanssa saapuvasta henkilöstä onko hän sairas vaiko vain ”länsimaalainen, jolla ei ole oikeita ongelmia?”

    On monia syitä, miksi henkilö rupeaa kontrolloimaan ruokaansa. En itse oikein näe toisten ruokasuhdetta vähättelevää asennetta kovin tarkoituksenmukaisena ongelman ratkaisemiseksi.

    Tykkää

    • Oikea ongelma on ehkä väärä sanavalinta tai se saattaa ainakin johtaa lukijan harhaan. Tarkoitan sellaisia elämässä vastaan tulleita asioita, joissa ollaan vastakkain esimerkiksi kuoleman, elinikäisen vammautumisen tai pitkäaikaissairauden kanssa. Sellaisia iskuja vasten kasvoja, jotka pakottavat miettimään, mikä tässä elämässä on oleellista. Tämänkaltaisten ongelmien edessä ruuan kanssa hifistely on täysin epäolennaista.

      Pointti tässä koko tekstissä oli se, että ruuan kontrollointi ei ole koskaan hyvästä (ellei ole allerginen jollekin ruoka-aineelle). Se, että ihminen sairastaa syömishäiriötä tarkoittaa, että hänen ruokasuhteensa on vääristynyt. Usein syömishäriö alkaa ei tarkoituksellisesti sillä, että aletaan hifistellä ruuan kanssa ja jossain vaiheessa koko elämä pyörii ruokailun ympärillä. Syömishäiriöiden kanssa olen ollut elämäni aikana liiankin paljon tekemisissä ja olen niistä jo yhden tekstin (Kympin tyttö – kolikon kääntöpuoli) kirjoittanutkin, enkä sen takia ottanut tässä tekstissä syömishäriöitä tarkasteluun mukaan. Kokemuksen myötä tunnistan valitettavan hyvin syömishäiriöistä kärsivän ja se eväsboksi mukana nimenomaan kertoo valitettavan usein juuri siitä.

      Tykkää

  3. Hei,

    olen lukenut blogiasi jo pidempään ja halusin vain sanoa, että arvostan avointa ja suoraa kirjoitustyyliäsi. Asioista on hyvä puhua niiden oikeilla nimillä. Itse olen sairastunut syömishäiriöön nuorempana ja vaikka olenkin nyt kunnossa, tiedän, että syömishäiriö on minussa aina piilevänä. Minä olisin nuorena voimistelijana kaivannut suoraa puhetta hyssyttelyn sijasta, jolloin olisin voinut ongelman olemassaolon itselleni aikaisemmin myöntää. Hyvää syksyä sinulle!

    Tykkää

  4. Hyvä teksti! Ymmärsinkö oikein, että ajattelet tämän ruokahifistelyn johtavan pahimmillaan jopa syömishäiriöön? Ihan noin et sitä kirjoita, mutta rivien välistä niin olen lukevinani…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s